Nov 25, 2009

::Selamat Hari Raya Aidiladha::

Posted by ::@M@L:: at 3:50 PM
salam..
start arini aku dah mula bercuti..semalam da settlekan sume keje kat skolah..harap2 xde la tertinggal2 lagi..kang dok syok cuti org pejabat kol plak soh g skolah..huhu...

owh..sejak balik dr aloq staq ahad aritu..tetiap ari rutinku ialah ke gombak..tugas utama ambik makanan di rumah mak yah...mak yah tu makcik saye..kakak abah..makyah dah offer nak masakkan makanan tengahari untuk abah dan mama..jd saye sebagai anak tumpang sekaki..makyah sangat rajin memasak..kalo mangkuk tingkat a.k.a sia tu..penuh sume tingkat ngan lauk..gayanye macam nak mkn 5 org..huhu..tp tu untuk org sihat..untuk org sakit stim ikan atau ayam je..huhu..sian abah..banyak bende kene pantang...semalam abah mengadu dah cemuih/bosan makan ikan siakap stim..huhu..die mintak makyah masakkan roasted fish ke..roasted chicken ke..ye..abah saye makan sikit je..xde selera...

hari pertama kat anjung rahmat,Dr bagi abah makan bubur gandum..disebabkan cara masakan Pakistan..abah xlalu nak makan..ade la 4 sudu je abah makan..lepas2 tu abah dah surrender..bgtau Dr dah xnak makanan die..then Dr suggest bg abah makan beras basmathi berlaukkan ikan atau ayam yg dimasak rebus2 atau panggang..buah pun 2 jenis je yang boleh makan..betik ngan honey dew..minyak mmg xbleh langsung la..air suam kene minum banyak...Dr ckp dalam 2 bulan ni try pantang dulu..kene btol2 pantang..lepas dua bulan insyaALLAH dah boleh makan balik..~semoga Allah kuatkan iman abah berpantang~

sekarang ni mama ngan adik yang temankan abah..mmg berkampung kat anjung rahmat la kami..dah mcm rumah kedua..adik berulang ke tempat kerja di Damansara..xjauh la...mama dah jd staff nurse..saye ni nurse yang praktikal je..=)

semalam masa Dr datang check abah..mama saye tanye banyak soalan...tanye ade perubahan ke tak..makin ok ke tak..well..soalan2 yang biase ditanya bila sedang mendapatkan rawatan..Dr cakap alhamdulillah setakat ni abah tunjuk perubahan positif..die cakap kuman kat lung tu dah xde..mcmana die check saye pun xtau..bengkak hati pun dah makin surut..alhamdulillah..saye tgk pun abah ade perubahan..dulu kalo jalan 2 tapak dh penat..skrg dah melangkah lebih jauh..=)..berbeza la keadaan abah di rumah dulu ngan di anjung rahmat sekarang ni..doa saye agar abah terus tunjukkan perubahan positif dan Dr tu sentiasa dipermudahkan kerja merawat abah...

~saye suke bile uncle saye pesan..bile kite sakit maksudnye Allah nak balas dosa2 yang kite dah buat..bile kite ikhtiar dan kemudian sembuh maksudnye iman dan takwa kite dah makin kuat dalam diri kite..kite patut bersyukur Allah bagi kite sakit sekarang daripada menganggung seksa di akhirat..cube tengok orang2 yang meninggal sebelum sempat mengucap..wallahualam~

~dan uncle jugak kata...sekarang dah tiba masa anak2 jaga mak ayah pulak..dulu mak ayah dah jaga anak2 dari kecik lagi..~

ye..saye suke jaga mama dan abah saye..dalam hidup saye,kakak dan adik..xde erti susah untuk jaga mama dan abah kami..kami xpernah merungut walau kami terpaksa berulang alik ke hospital tiap2 ari..terpaksa mintak cuti bawak abah ke hospital..bawak abah berubat sane sini...alhamdulillah..setakat ni kami xlupa jasa mama dan abah..dan nilai kasih sayang yg mama abah terap dalam diri kami sejak kami kecik..

1 comments:

Anonymous said...

Amal..Ur mum and dad must be so proud to have u, ur kakak and ur adik..Semoga abah ang semakin sembuh..

Regards,
Syeeda Sobbihi

Post a Comment

 

..::Happily me::.. Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez