Nov 30, 2009

::apa yang nak diupdate::

Posted by ::@M@L:: at 10:19 PM 0 comments Links to this post
ape punye tajuk la..saye xtau nak letak tajuk ape..
ok..update bermula dengan kisah raya aidiladha..
owhh...xde benda sangat pasal raya haji kali ni..mcm raya2 haji thn2 lepas jugak..cuma..raya haji kali ni saye dah ade incik suami..yang lain2 saye rasa sama je..bangun pagi..mandi2 sume..siap2 pakai baju raya yg xraya sangat (sbb bukan baju baru..hik2)..ambik wudhuk..ikut incik suami pegi solat raya..pagi2 pukul 8 die dah bising sbb katanya solat pukul 8..baheklah incik suami..saye dan incik suami solat di masjid yg menyaksikan kami menjadi suami isteri..cewahh..sampai2 je masjid xramai lg org..ye la..sharp pukul 8..saye memilih utk solat di ruangan luar je..xpela sampai awal..bleh takbir..tp bile tgk org tu dtg ngan mak die..org ni dtg ngan adik badik die..rase sedih la plak sebab saye dtg sorg2 je..kaver2..jgn sampai nangis..huhu..dlm pukul 845 kot baru solat..time tu mmg org dh makin ramai..penuh la masjid..sampai imam cakap ingat ramai yg balik kg..rupenye ramai lagi yg ade kat KL nih..lepas solat..ustaz bace doa..panjang sangat doa die..ustaz ni penah ambik gamba ngan saye lepas saye dan incik suami sah jd suami isteri..ustaz rock..sbb ape rock..sbb rambut die panjang..doa ustaz tu dlm bahasa melayu..jd saye faham la ape yg die doa..sangat sedih bile die berdoa sampai menangis teresak2...uuuu...saye dengar org2 dibelakang saye pun mcm nangis2..saye??setakat berlinangan je la..lepas dengar khutbah sume..saye dan incik suami pun balik..masuk je dlm kete..saye ckp..'sedih kan ustaz tu doa td..'..lepas tu kami ke kedai mamak..haha..org pagi2 raya makan ketupat rendang..kami makan roti canai..sebab ape??sebab mama saye xde kat sini..mama dan abah saye kan kat gombak..mamak pun mamak la...asalkan perut beralas..



ustaz rock

balik rumah kemas2 baju sehelai dua sbb malam tu nak tido di gombak..yeay!!..lepas tu terus ke anjung rahmat..waaaahhhh..dah banyak makanan mama saye masak...opss..bukan masak..tp sedara kasi..kalah org yg masak banyaknye..tu la mama saye ckp..alhamdulillah..kite xpenah putus rezeki..ade je makanan...yg makannye org2 yg sihat ni la..sbb org yg sakit xlalu nak makan..selera terbang entah kemana..petang ckit bawak incik suami g rumah mak sedara makan soto..jarang tau saye g rumah sedara mara sendiri2..selalu mesti ade mama n abah..tp nak wat macam mana..kene la belaja g sendiri2 kan..hukhuk..malam tu tido setelah citer nur kasih habisssss....

ok..next..update pasal abah..
abah..doc ckp dh makin ok..tp abah xde selera makan langsung sekarang..bayangkan..cepat bayang..abah makan biskut sekeping je utk sehari..isk2..dan disebabkan selera yang hilang entah kemana tu la abah makin lesu..demam..bengkak kaki..sakit belakang sume dah xde..alhamdulillah..dah lega yg lain..selera makan plak xde..haihh...yesterday doc cakap abah kene duduk lagi 2 minggu..maknanye sebulan la abah di gombak..sebabnye doc ckp stage first dah ok..next is stage two..nak aktifkan liver..bile tgk keadaan abah pun makin ok..mama n abah pun setuju nak sambung lg 2 weeks mcm doc cakap tu..td mama call bgtau doc drip air sbb abah lesu sgt..kalo lepas drip pun lesu lagi..kene la g PPUM masuk darah plak..kite tgk la esok mcmane plak..

next update pasal diri sendiri je la..
saye??masih seperti saye..hik2..hari2 bangun pagi bukak tenet..main facebook..bukak email..padahal bukan ade pape pun..lepas tu siap2 g gombak..arini saye xg gombak..arini saye kemas rumah..sangat seronok bile ngemas rumah..sbb seminggu dua ni saye mcm xpeduli sgt dengan rumah..ye la..pagi ke gombak..balik dh malam..astu dh penat..arini kalo rajin petang2 ckit saye g la gombak..bukan susah pun..kete ade..ambik kunci start engine..bawak la sendiri..nak laju saye tekan minyak byk ckit..nak perlahan saye tekan minyak ala2 kadar je..erm..tetibe saye rs xde mood nak menaip..tu je la kot..=)

~raya haji ni xambik pun gamba~

Nov 25, 2009

::nur Tuhan::

Posted by ::@M@L:: at 4:19 PM 2 comments Links to this post
nasyid??ye..saye suke nasyid..tp dh lama xdengar..baru2 ni mase saye jenguk2 blog org lain..saye nampak tajuk nur Tuhan ni..munif nyanyi..terus saye download..saje nak dengar..best ke..bile dh dengar saye rase mcm seronok..


bawah ni bait2 nasyidnye~


Tak terucap kepiluan ini
Titik hitam yang menghijab hati
Hitung dosa saat pergi takkan kembali
Sisa umur tidak undur lagi


Perjalanan dalam kehidupan
Bukan jauh ketentuan datang
Mungkin esok takdir takkan dapat dihalang
Untung nasib di genggaman Tuhan


c/o


Isi alam puspa warna
Bukti Tuhan Maha Kuasa
Ke manakah arah tuju
Hukum Tuhan pasti berlaku


Bukan tempat lalai leka
Di dunia bakti ditempa
Tanam budi luhur murni
Di akhirat tempat abadi


Himpun doa dipohon harapan
Pinta Rahmat petunjuk pimpinan
Ikhtiar usaha moga dengn Nur dari Tuhan
Suluh terang jalan kebahagiaan


mendalam mesej lagu ni..saye akan dengar lagu ni dr gombak hingga saye sampai ke rumah..=)..bape kali ulang saye xkire plak..kalo jem lagi byk la ulangnye..dan ada ketika bila saye dengar lagu ni saye akan sebak bile teringatkan abah dan dugaan yang ALLAH bagi pada keluarga saye..

::Selamat Hari Raya Aidiladha::

Posted by ::@M@L:: at 3:50 PM 1 comments Links to this post
salam..
start arini aku dah mula bercuti..semalam da settlekan sume keje kat skolah..harap2 xde la tertinggal2 lagi..kang dok syok cuti org pejabat kol plak soh g skolah..huhu...

owh..sejak balik dr aloq staq ahad aritu..tetiap ari rutinku ialah ke gombak..tugas utama ambik makanan di rumah mak yah...mak yah tu makcik saye..kakak abah..makyah dah offer nak masakkan makanan tengahari untuk abah dan mama..jd saye sebagai anak tumpang sekaki..makyah sangat rajin memasak..kalo mangkuk tingkat a.k.a sia tu..penuh sume tingkat ngan lauk..gayanye macam nak mkn 5 org..huhu..tp tu untuk org sihat..untuk org sakit stim ikan atau ayam je..huhu..sian abah..banyak bende kene pantang...semalam abah mengadu dah cemuih/bosan makan ikan siakap stim..huhu..die mintak makyah masakkan roasted fish ke..roasted chicken ke..ye..abah saye makan sikit je..xde selera...

hari pertama kat anjung rahmat,Dr bagi abah makan bubur gandum..disebabkan cara masakan Pakistan..abah xlalu nak makan..ade la 4 sudu je abah makan..lepas2 tu abah dah surrender..bgtau Dr dah xnak makanan die..then Dr suggest bg abah makan beras basmathi berlaukkan ikan atau ayam yg dimasak rebus2 atau panggang..buah pun 2 jenis je yang boleh makan..betik ngan honey dew..minyak mmg xbleh langsung la..air suam kene minum banyak...Dr ckp dalam 2 bulan ni try pantang dulu..kene btol2 pantang..lepas dua bulan insyaALLAH dah boleh makan balik..~semoga Allah kuatkan iman abah berpantang~

sekarang ni mama ngan adik yang temankan abah..mmg berkampung kat anjung rahmat la kami..dah mcm rumah kedua..adik berulang ke tempat kerja di Damansara..xjauh la...mama dah jd staff nurse..saye ni nurse yang praktikal je..=)

semalam masa Dr datang check abah..mama saye tanye banyak soalan...tanye ade perubahan ke tak..makin ok ke tak..well..soalan2 yang biase ditanya bila sedang mendapatkan rawatan..Dr cakap alhamdulillah setakat ni abah tunjuk perubahan positif..die cakap kuman kat lung tu dah xde..mcmana die check saye pun xtau..bengkak hati pun dah makin surut..alhamdulillah..saye tgk pun abah ade perubahan..dulu kalo jalan 2 tapak dh penat..skrg dah melangkah lebih jauh..=)..berbeza la keadaan abah di rumah dulu ngan di anjung rahmat sekarang ni..doa saye agar abah terus tunjukkan perubahan positif dan Dr tu sentiasa dipermudahkan kerja merawat abah...

~saye suke bile uncle saye pesan..bile kite sakit maksudnye Allah nak balas dosa2 yang kite dah buat..bile kite ikhtiar dan kemudian sembuh maksudnye iman dan takwa kite dah makin kuat dalam diri kite..kite patut bersyukur Allah bagi kite sakit sekarang daripada menganggung seksa di akhirat..cube tengok orang2 yang meninggal sebelum sempat mengucap..wallahualam~

~dan uncle jugak kata...sekarang dah tiba masa anak2 jaga mak ayah pulak..dulu mak ayah dah jaga anak2 dari kecik lagi..~

ye..saye suke jaga mama dan abah saye..dalam hidup saye,kakak dan adik..xde erti susah untuk jaga mama dan abah kami..kami xpernah merungut walau kami terpaksa berulang alik ke hospital tiap2 ari..terpaksa mintak cuti bawak abah ke hospital..bawak abah berubat sane sini...alhamdulillah..setakat ni kami xlupa jasa mama dan abah..dan nilai kasih sayang yg mama abah terap dalam diri kami sejak kami kecik..

Nov 20, 2009

::Anak::

Posted by ::@M@L:: at 12:44 AM 1 comments Links to this post
huu..entri ni meruntun jiwa sikit..jiwa saye la..
siapa yg tak nak anak..btol tak??kalo sebelum kawen sekali pun ramai yg cakap..'nnt aku nak anak banyak ni..banyak tu..'..nampak baju comel2 je..'nnt aku nak bg anak aku pakai baju mcm ni..comel..'..tu sebelum kawen..kalo selepas dah kawen..lg la rase nak anak..same je la mcm saye..

dah dekat 6 bulan saye kawen..tp masih belum ade sebarang tanda untuk berbadan dua..ye..percayalah..saye mmg sentiasa berusaha..bukan saye je..incik suami pun sama..tapi..bile ALLAH ckp belum sampai masanye..ape boleh saye buat..rezeki tu kan dr DIA..

ye..saye mengaku saye sedih bile tgk kawan2 lain dh ada anak..tgh mengandung..baru melahirkan dan sewaktu dengannya...tp ape yg mampu saye buat...apalah kuasa saye nak satukan sperma tu dengan ovum..huhu..saye xberkuasa..ALLAH yang berkuasa..sepanjang empat bulan selepas saye bersuami ni jugak la saye selalu berdebar menunggu p****d saye..dan bile tibe masa saye angkat bendera putih..saye akan stress dan menangis..hukhuk..dan masa2 mcm ni la incik suami akan tenangkan saye..tp semakin dia tenangkan..semakin beria air mata saye kuar..hurm~apakan daya..

saye rase org yang xmengalami benda ni (lambat dpt anak) xkan faham ape yg kami rase..dan org2 yg macam ni jugak la yg akan selalu tanye 'amal bila lg nak berisi'..'ko xpayah la plan2'...'ko xpayah la honeymoon lama2'...xpun selalu mengajukan soalan yang bersifat keji bagi saye seolah2 saye xnak anak..'ko plan ke?'..mmg saye rasa mcm ringan je tangan saye ni nak hinggap ke pipi org tu..tp..ALLAH bagi saye kesabaran yang kuat..saye senyum walaupun hati saye menangis..

sudah2 la tanye saye soalan tu..kalo ade berita gembira..saye pasti bgtau..bende yg baik xkan saye nak sorok..kadang2..soalan tu diajukan selang beberapa hari je...bodohkah ada masalah ke org yg bertanya tu?ape dia kisah dengan anak saye..kalo saye pregnant,die nak anta saye g hospital ke kalo saye sakit..atau die nak tolong saye buat semua keje saye..kalo ye..saye xkisah tiap2 ari die nak tanye pun...

sorg kwn saye after 8 years baru dapat baby..sangat tabah akak ni..huhu..dan die selalu pesan pada saye..jgn stress..enjoy this honeymoon time with your hubby..sbb kata die..saat ni la kite rasa mcm tgh bercinta..bile dh ade baby..kite atau lebih tepat lg suami akan kisahkan baby je..ye..saye tau..die dulu pun sedih mcm saye..tp sedikit sebanyak saye pegang kata2 die sbb die ade pengalaman menanti tu..

untuk sesiapa yang baca entri ni..tolonglah doakan saye cepat dapat baby..

~semoga ALLAH sentiasa permudahkan usaha dan ikhtiar kami..semoga ALLAH hadiahkan kami dengan zuriat yang soleh yang sentiasa diberkatiNYA dunia dan akhirat~

Nov 19, 2009

::Sakit itu rahmat dan penawar dosa::

Posted by ::@M@L:: at 11:31 PM 0 comments Links to this post
for the best result, i think he should stay here for 2 weeks..then i can observe him everyday
tu la kata-kata Dr Sayeed kat Anjung Rahmat semalam...dia dr pakistan..mmg klinik die kat situ..dia berubat cara homeopati...my cousin yg suggest kan..org kata..selagi ade masa..usaha je la selagi mampu..berikhtiar..ALLAH kan suke org yg sentiasa berikhtiar..

abah saye punye condition agak tidak memberansangkan..tanda2 kanser hati tu dh mula nampak..mcm hati bengkak..sedikit kuning kat kuku..penat...huhu..ye..sangat sedih...tp macam mama selalu cakap..kita redha je la..selagi ada masa ni kita ikhtiar..she is very strong mama..tp die punye daughter ni selalu nangis kalo teringat keadaan abah tu..hurmm~

sejak2 abah keluar hospital..kami dah g jumpe ustaz kat melaka..sorg makcik kat muar..erm..xde perubahan..biase la..ubat2 yg xgune dadah ni kan lambat ckit kesannye..semalam cube g Anjung Rahmat kat gombak jumpe Dr Sayeed..Dr sendiri pesan..pertama kene yakin pada ALLAH..kedua atas pertolongan die..insyaAllah..kalo Allah ckp baik..sembuh..sembuh la abah..dan mmg yang tu pun kami semua harapkan..

Dr mintak abah stay kat situ untuk 2 minggu..dan insyaALLAH die ckp dalam masa dua minggu bengkak hati tu akan surut..dan abah dah tak penat2 lagi..sbb skrg ni kalo jalan setapak ke dua tapak ke dh termengah2..huhu..mudah2an rezeki untuk abah sembuh tu ade..amin~

baru je balik dr rumah abah..boleh bye2 je..sbb kalau ikut g hantar kang xsempat nak balik kemas2 baju..mlm ni nak bertolak g kedah plak..huhu..rase sedih pun ada nak tinggal abah ngan mama untuk 2 ari..hurm~

~abah,dik selalu doa abah baik balik..xpernah sekali pun dik terlupa nak doa utk abah ngan mama~

::bila dh cuti::

Posted by ::@M@L:: at 10:38 PM 0 comments Links to this post
  1. bile dh cuti...arini 20.11.09 hari last sekolah utk sesi 2009..semua budak especially dah conteng2 baju diorg dengan marker..penuh dengan sign kawan2..cikgu2..guru beso pun ade..isk3..bukan takat baju..ngan tudung2 sekali yg perempuan tuh..geleng kepala la mak diorg balik skolah td..owh..cikgu2 still kene ke skolah till dis wednesday ya!..dont forget2..
  2. bile dh cuti..pada cikgu2 yg pasangan idupnye jugak cikgu mesti dh packing2 barang sbb esok bertolak balik kg selama sebulan..haihh..best!!utk cikgu yg suaminye bukan cikgu pun packing2 barang jgk sbb esok suami pakat hantar balik kg..utk cikgu yg suaminye bukan cikgu mcm saye ni..dok rumah je la..sbb parents pun berjiran je..hik2..
  3. bile dh cuti..mula la keluar awan atas kepala..nak ajak husband g mane ye??...
  4. bile dh cuti...berderet la jemputan2 kahwin yang perlu dihadirkan diri..utk permulaan cuti je pun dh 4 org kawan akan kahwin..dan yg masalahnye..jauh2..sorg melaka..sorg shah alam..dua kedah..jd..saye terpaksa kire majoriti..dan keputusannye saye balik ke kedah mlm ni...
  5. bile dh cuti..duit byk terbang kuar dr akaun bank..ye la..nak balik kg gune duit..nak g kenduri pun gune duit jgk..haihhh..duit2..bile nak beranak byk2??
  6. bile dh cuti..mungkin ade students2 saye yg akan bersunat..hik3..gudluck ye..kang da sunat bleh kawen..jgn lupe jemput teacher..
  7. bile dh cuti..saye akan jd housewife sepenuh masa..~pasti~

Nov 16, 2009

::Mission completed::

Posted by ::@M@L:: at 9:45 PM 0 comments Links to this post
Selesai sudah misi untuk minggu ni..misi sekolah la..bukan misi saye..hehe..isnin iaitu semalam dah selesai Majlis Konvokesyen Prasekolah SKTU..haihh..budak2 sekarang pun dah pakai jubah ye..kang nnt mak cakap belaja rajin2 sbb nak pakai jubah konvo kat u dah xnak plak sbb kat tadika dh pakai jubah konvo..hik2..citer la ckit..

ISNIN
-konvo prasekolah sktu
-saye kene jadi MC..MC ye..keje yang saye sangat xsuke..hukhuk..bercouple dengan kak farah..~berdua denganmu..pasti lebih baikkk~..ni kali kedua kami digandingkan bersama..cewahh..padahal dua2 ckp mcm robot pun nak pilih lg jd MC..apa daaa~
-saye tgk skrip MC ari isnin pagi tu..isk2..nasib la xtergagap2 bercakap..

SELASA
-Hari anugerah cemerlang sktu
-saye ditugaskan menjadi pengurus peserta tahun 5..hoyehhh..
-menjalankan tanggungjawab dengan penuh dedikasi..(perasan)
-mission completed..fullstop!

esok kene settlekan ckit2 lagi hal berkaitan murid2..esok hari diorg naik kelas..means..budak2 tahun 1 akan masuk dan berkenalan dengan rakan2 sekelas tahun 2 diorg thn depan..~sape yg suke main2 dpt markah corot nasib la korg dok ngan bdk2 nakal~teacher dah pesan xnak dgr!

saye kene keje sampai 25hb..owhh..masih ade mase utk kemas meja bilik guruku itu..maybe thn depan kene dok tempat lain plak..tp byk giler ketas atas meja..mau buang mane dong..mcm nak bwk balik jual kat uncle paper lama...suratkhabar lamaaaa...dapat gak wit singgit dua..hik2..

saye tak pukul sebarang gamba utk kedua2 majlis tersebut..nape?saye pun xtau..rs malas nak pegang kamera..~pemalasnye saye~


ohoo..ni gamba saye wekend minggu lepas..saje tempek kat cni..

Nov 13, 2009

::ALLAH sayang kita::

Posted by ::@M@L:: at 12:23 AM 0 comments Links to this post
Betapa sayang nya Allah pada kita sehingga di dalam al-Quran diselitkan dengan motivasi supaya hamba-hambaNya ini tabah dalam menghadapi segala dugaan sebelum menuju ke perhentian abadi… Betapa sayang nya Allah pada kita sehingga di dalam al-Quran diselitkan dengan motivasi supaya hamba-hambaNya ini tabah dalam menghadapi segala dugaan sebelum menuju ke perhentian abadi…


Kenapa AKU DIUJI?

“Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; “Kami telah beriman,” sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta.”

-Surah Al-Ankabut ayat 2-3


Kenapa AKU TAK DAPAT APA yang AKU IDAM-IDAMKAN?

“Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui.”

-Surah Al-Baqarah ayat 216


Kenapa UJIAN SEBERAT INI?

“Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya.”

-Surah Al-Baqarah ayat 286


rasa FRUST?

“janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati,padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yang beriman.”

-Surah Al-Imran ayat 139


BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?

“Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan), dan kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh, di medan perjuangan), dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah-daerah sempadan) serta bertaqwalah kamu kepada Allah supaya, kamu berjaya (mencapai kemenangan).”

-Surah Al-Imran ayat 200



“Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk”

-Surah Al-Baqarah ayat 45


APA YANG AKU DAPAT daripada SEMUA INI?

“Sesungguhnya Allah telah membeli dr orang-orang mu’min, diri, harta mereka dengan memberikan syurga untuk mereka… ..

-Surah At-Taubah ayat 111


KEPADA SIAPA AKU BERHARAP?

“Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain dariNya. Hanya kepadaNya aku bertawakkal.”

-Surah At-Taubah ayat 129


AKU DAH TAK DAPAT BERTAHAN LAGI!!!!!

“… ..dan janganlah kamu berputus asa dr rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dr rahmat Allah melainkan kaum yang kafir.”

-Surah Yusuf ayat 12


Allah Sayang Padaku…

Duka derita duka laraku didunia,

Tidaklah aku sesali juga tak akan aku tangisi,

Sesal kita apapun yang kurasakan dalam hidupku,

Semoga tak membuatku kehilangan jernih jiwaku…

Andaikan dunia mengusir aku dari buminya,

Tak akan aku merintih juga tak akan aku mengemis,

Ketidak adilan yang ditimpakan oleh manusia,

Bukanlah alasan bagiku untuk membalasnya…

Asalkan kerna itu

Tuhan menjadi sayang padaku

Segala kehendak-Nya

Menjadi syurga bagi cintaku

Bukanlah apa kata manusia yang ku ikuti,

Tetapi pandangan Allah tuhanku yang kutakuti,

Ada tiadaku semata-mata milik-Nya jua…

Nov 12, 2009

::Insiden::

Posted by ::@M@L:: at 9:46 PM 0 comments Links to this post
salam..
arini nak update pasal sekolah..ye la..kan tinggal lagi seminggu nak sekolah..lepas tu dah cuti almost 1 month..(untuk students je la)..

2-3 hari ni bz dengan hari anugerah cemerlang..dengan kata singkatnye HAC..saye ditugaskan menjadi pengurus murid tahun 5..maksudnye kene make sure murid tahun 5 yang dapat anugerah tu ade..owh..mesti ade yang fikir..xpe..tahun 5 dah besar..mesti dah pandai nak atur2 sume sendiri..huhu..sangat la silap kalau ade yang fikir macam tu..tp..disebabkan budak2 ni kategori budak2 pandai..jadi senang la sikit nak kawal..HAC hari selasa ni..mudah2an hari tu nnt semuanya lancar..kalo tak nnt mesti kene ngan GB..huhu..

owhh..isnin tu kena jadi MC utk konvokesyen prasekolah..haihh..ni kali kedua jd MC..tp kali ni majlis rasmi..risau la pulak..padahal baca mcm robot pun org suruh jd MC lg..isk3..ye..saye xsuke jadi MC..

keje2 yang berkaitan dengan murid2 almost siap..lgpun saye kan kene keje until 25hb nov..jd ade la masa lg nak buat..huhu..mmg penat ye bile dh nak tutup sekolah ni..tp saye rase ada lagi cikgu2 lain yg lagi penat dr saye..

owh..saye teringat satu insiden pagi td..bukan saye yg kena..tp kawan saye..mcm ni ceritanye....jeng3...

pagi2 lepas punch jari sume..cikgu A pun masuk la bilik guru..sampai kat meja..die nampak ade surat..cikgu A pun bace la...nak tau ape isi kandungan surat tu..surat tu sebenarnye daripada parents murid kelas cikgu A la...berkitan dengan buku teks...(ye la..kami cikgu2 skrg ni bz mengagihkan buku2 teks..bukan keje senang ye bile kite deal dgn budak2..anda mesti faham sbb kite sume penah jd budak)

dalam surat tu..encik bapak ni tulis cikgu A bagi buku teks bahasa inggeris 2 buah dan buku teks bahasa melayu xcukup mukasurat..encik bapak rasa kecewa sbb cikgu xcheck muka surat buku bahasa melayu tersebut dan tak beri buku aktiviti bahasa inggeris kepada anak die..encik bapak tulis lg cikgu sepatutnye check muka surat buku2 yang diberi..ehem2..membara jugak bile saye yg bace..encik bapak minta cikgu jelaskan dalam surat bertulis jugak kepadanya...

btol la..orang yang xpernah jadi cikgu xtau mcmana jadi cikgu sebenanrnye..ye..dulu saye pun rase keje cikgu ni xsusah mane..tapi..bile skrg saye bergelar cikgu dan menjadi guru kelas..baru saye faham banyakkk sangat bende nak kene handle..

kepada encik2 bapak mcm encik bapak di atas..tolong la faham keje cikgu..kami handle 40 org murid atau lebih dr jumlah tersebut..kalau kami perlu check every page buku teks (selalunye jumlah buku teks yang diterima 10 buah keatas) jenuh la kami..(bukan merungut ye..)..kalo 1 murid dapat 10 buah..40 murid..400 buah nak kene check every page..aduyaiii...xhabis la keje kami yang lain2 tu encik..

bagi saye..sepatutnye encik bapak tersebut pulangkan buku teks bahasa inggeris yang lebih dan buku bahasa melayu tu untuk ditukar..kemudian minta si anak bgtau cikgu A yang die xdapat buku aktiviti bahasa inggeris..bukan terus bagi surat dan terus nyatakan rasa kecewa seolah2 cikgu A xprihatin..kami bukan kejam kalo xcukup page xbg tukar..semua org buat salah..termasuk la kami yang bergelar cikgu..bukannye cikgu A sengaja buat mcmtu..tapi mungkin masa tu buku2 tersebut dah diikat sekali dan cikgu A tersalah pandang..

org selalu complained dalam paper cikgu2 skrg mengada..ajar xpenat mane mintak gaji lebih..kadang2 geram bile baca ruangan sms dalam paper tu..mane2 paper je la..sedangkan sesetengah ibubapa yang lepas tangan tentang tanggungjawab diorg mendidik anak2..sbb tu anak2 bile g sekolah biadap xreti hormat org..bile kene marah..kene rotan..dtg serbu skolah marah2 cikgu...hurm~

renung2kanlah dan selamat beramal~

Nov 8, 2009

::missing our mood::

Posted by ::@M@L:: at 11:27 PM 0 comments Links to this post
saye msg incik haby ckp saye xde mood..die text saye balik ckp die pun same..nape ngan kami nih..haihh~

::Emosi::

Posted by ::@M@L:: at 10:22 PM 0 comments Links to this post
hurm..emosi ke saye??ye la kot..haihh..sungguh xsuke rasa yang saye rasa sekarang ni..tah nape la tetibe rasa macam ni plak..isk3..

ok..tinggalkan kejap rasa tu ye..kite cerita ape yang jd semalam..

10.30 am bertolak ke ipoh..kenduri kawan baik..incik mohd faiz..sampai dh pukul 1..dh tu terlajak la plak..wat u-turn..masuk parking..full pulak dah..kuar wat u-turn lagik..huhu..last2 parking kat depan kedai2..jalan ckit ke dewan..

masuk dewan org ramai la pulak..mane nak duduk nih..then incik haby tgk ade yang kosong2..cukup2 4 kerusi kosong..owh..kami berempat..saye,incik haby,wanie dan apih..adik ipar..astu mkn2...incik haby ckp..

'jom la g jumpe diorg..salam2 astu balik'
'jom'

elok je sampai kat meja makan pengantin tu..dah incik DJ die suruh diorg g sanding plak..haihh..kaco btol..br sempat salam mak pengantin perempuan..nak xnak..tggu la kejap..tgk sanding..renjis2..sambil2 tu amik gambo dgn kek pengantin dulu..haha..xdpt pengantin..kek pun jd la kan..

bile dh reda ckit renjis2..sedara mara dh salam2..saye dan incik haby pun naik la ke pelamin..xrenjis..salam je..lepas salam snap la gambo sekeping..ye la..kang xde plak gambo dgn pengantin..jauh ni dtg...


saye dan incik haby saye dengan kek pengantin


prince and princess of the day

untuk along~selamat pengantin baru..ngah doa kite semua kekal utk selamanya..sorry xsempat singgah rumah parents long..maybe next time..so..bergumbira la ye bersuami isteri..jgn gado2...

~hate to think what im thinking now~

Nov 7, 2009

::menatap matamu::

Posted by ::@M@L:: at 12:13 AM 0 comments Links to this post
saye suke lagu ni..haha..simple je..

Sungguh indahnya hari berlalu
Menunggu kasih tambatan hati
Ingin rasanya selalu berbagi
Bersamanya kala suatu nanti

Andainya kau jadi milikku
Selaluku nyanyikan lagu rindu
Andaikan kau dan aku bersatu
Dunia ini berseri selalu

Kuingin dirimu dekat dihatiku
Berdua kita kan raih bahagia
Kuingin dirimu turut merasa
Rasa rindu untuk menatap matamu
Menatap matamu

Bagaikan bintang nun jauh di sana
Terangi malam yang semakin gelap
Jika kau sudi menemaniku
Takkanku lepas walau sedetik pun
 
~tiap2 ari dh bleh tatap mata dia~
 














::Kelantan vs Negeri Sembilan::

Posted by ::@M@L:: at 12:00 AM 0 comments Links to this post
ahaaa...ape ada dengan tajuk entry kali ni??hik3..
saye bukan peminat bola..apatah lg utk menjadi seorg yg fanatik dengan BOLA...hehe..setakat tgk2 dlm tv tu bleh la..tp kalo sampai g stadium pakai segala bendera2 bersorak sakan tu..bukan saye la kot..hik3..

tapi incik haby saye sangat la fanatik bola..dan malam ni dia akan jadi seseorang yg sangat fanatik utk mengeluarkan segala suara yang dia ade..;)..(jangan sampai habis segala suara yg ade dah la ye yang)

segalanya bermula sabtu minggu lepas bila tengok bola kat TV1 (kelantan vs perlis)..sampai saye dan adik ipar xdapat tgk sehati berdansa kami...hukhuk..ye la..kdg2 perlu kesiankan kaum adam utk menonton ape yg diorg suke kan..beralah je laaaaa...bile kelantan menang je..automatik incik haby saye ckp..minggu depan nk g bukit jalil..haishhh...rupenye fanatik jugak incik haby saye dgn bola di Malaysia ni ye...start pada mlm tu..die pun dh cari kawan2 utk g same2 ke stadium nnt..

setelah puas tanye org sane sini..dpt la jugak tiketnye..mintak tolong cousin belikan di Kelantan..(jauhnye cari tiket..)..ape lagi..balik rumah je senyum meleret...tp saye suke tgk die senyum..;)..g la syg..asalkan xgado2 ye..hik3

disebabkan bola tu..kelantan sampai dapat cuti peristiwa satu hari..dasyat ye..dan mmg ramai warga2 dr kelantan turun ke bukit jalil semata2 utk perlawanan bola nih..isk3..

sape yg menang??mana saye tau..kite tgk mlm nnt ye..semestinye kalo kelantan menang incik haby saye akan bising satu isi rumah..;)


hohoh..incik haby yang mungkin tgh tengok dikir barat kat stadium skrg ni..;)

Nov 6, 2009

::my BESTFRIEND wedding::

Posted by ::@M@L:: at 12:04 AM 0 comments Links to this post
ye..one of my bestfren will marry this becoming saturday..means..TOMORROW...hehe..
Mohd Faiz Hamsidi a.k.a along(only me use this nickname)...incik along akan berkahwin dengan pilihan hatinye Noor Haryanie Harith..setelah 7 tahun menyulam cinta..haih..ayat..xtahannn..ekek..

esok akad nikah and sanding rumah yanie..saye akan ke Ipoh pada hari ahad..kenduri sebelah incik along..sbb esok sabtu saye kene ke sekolah..dan incik haby saye akan ke stadium Bukit Jalil..biase la..fanatik bola nih..isk3..


ni la Faiz..bakal pengantin baru..

masa saye kawen aritu..die dan yanie yg jadi pengapit..jd..agaknye berkat jadi pengapit tu la die pun kawen tahun ni jugak..alhamdulillah~



31 mei 2009..sah bergelar isteri kepada incik zariff dan diapit oleh bakal pengantin baru esok..yang berbaju hijau tu..=)

~long..jgn xtido mlm tau..kang mata itam2 xcukup tido..xcantik atas pelamin..hikhik

Nov 5, 2009

::Saya mmg macam ni::

Posted by ::@M@L:: at 5:04 AM 0 comments Links to this post
salam n hi..=)
ye..saye mmg macam ni..mcm mana anda kenal saye..mcm tu la saye..hah?camne tuh...
saye mudah terkecik ati..saye mudah rasa 'eh.org ni xsuke aku ke?'..saye mudah tergoda..opsss!bukan dgn lelaki tp dengan brg2 yg saye suke...hehe..dan yg paling seronok..saye mudah menangis..hukhuk..kesian incik haby sbb kdg2 die pun xtau nape saye nangis..kalau die tau pun..die akan pujuk..tp lg teruk saye akan nangis..huwwaaaaaa....saye suke senyum..tp..kdg2 org xsenyum kt saye balik dan saye mudah berkata didlm hati..'ape salah kalo senyum balik..bukan kene kuarkan duit pun'...hikhik..tu la saye..byk lg pasal saye..nnt saye fikirkan dulu ye....

incik haby msg bgtau dapat interview lagi..sejak2 lepas raye ni byk pulak incik haby dpt interview..ALHAMDULILLAH~..mudah2an ALLAH bentangkan seluas2nye nikmat rezeki tu utk kami..amin~
saye reply msg incik haby..saye ckp..pegi je..mane tau offer die ok..ye..incik haby saye dh terima keje kat bangi tu..tp startnye awal januari..skrg masih di company lama di klang..selagi ade ms..ape salah utk mencube..kan??mane tau rezeki kat tempat yg ni lg ok..amin~i will always pray for our happiness..not only us but every single person in our big family..amin~

ye..keresahan..kesedihan...kemurungan saye smlm dah makin hilang..saye kene cube kuatkan diri..sbb tu kan ujian ALLAH..xkan saye nak tolak ape yg DIA dah tentukan...xpayah la saye bgtau nape saye jd mcm tu..biar saye je yg tau..ok??

saye ade wishlist..nak tau??
1.saye nak abah sihat dr kanser..sihat sepenuhnye..means no cancer cells in abah's body..jd chubby2 mcm dulu balik..bleh bawak kete..boleh g melancong..that the priority..amin~
2.saye nak ade anak..amin~..mudah2an ALLAH sentiasa permudahkannya..zuriat tu hadiah terhebat dr ALLAH...dan saye sgt marah kalo ade org buang bayi sedangkan ramai lg yg inginkan anak..senang2 je diorg buang2..sewel!
3.saye harap incik haby dpt tukar keje lain yg dekat dgn rumah...dan tidak terlalu membazir utk tol dan minyak kete..huhu..amin~
4.saye nak buat projek mega..with my cousin..amin~

empat je la dulu..yg lain nnt saye fikirkan lg..=)

owh..saye nak bgtau..td saye hilangkan sedih saye dgn berborak2 dgn students year 1 yg sgt2 comel walaupun kdg2 saye suke marah diorg sbb nakal sgt...huhu..

~have to learn to be patient..stress-u'r not allowed to enter my life...

Nov 4, 2009

::Apabila menghadapi ujian ALLAH::

Posted by ::@M@L:: at 10:16 PM 0 comments Links to this post
Ujian adalah guru yang tidak bercakap, tetapi ia sangat mengajar dan mendidik. Ujian terkecil apalagi terbesar adalah takdir Allah. Yang mempunyai maksud tertantu. Kerana jahilnya kita, apabila ditimpa ujian samada secara langsung dari Allah atau melalui orang lain, kita mula elatah. Terasa Allah tidak adil, sengaja hendak menyusahkan kita. Atau kita menyalahkan orang yang mendatangkan ujian tersebut. Hati berdendam hati buruk sangka pada Allah yang mendatangkan ujian itu.


Allah Maha Pengasih; jauh sekali Allah takdirkan ujian hanya untuk menyusahkan hamba-Nya. Marilah kita sama-sama cungkil hikmah di sebalik ujian yang ditimpakan. Ujian sebenarnya melatih kita untuk mendapatkan sifat-sifat yang terpuji. Sabar, redha, tawakkal, baik sangka, mengakui diri sebagai hamba yang lemah, mendekatkan diri dengan Allah, harapkan ertolongan Allah, merasai dunia hanya nikmat sementara dan sebagainya. Berasa diri berdosa adalah juga sifat terpuji. Sebab itu bagi orang yang sudah banyak melakukan dosa atau

lalai daripada mengingati Allah, maka Allah datangkan ujian kesusahan kepadanya. Supaya hamba-Nya tadi tidak tenggelam dalam dosa dan noda. Kadangkala Allah dedahkan dosa yang dilakukan hingga ramai orang tahu. Bukan untuk menghinakan kita tetapi untuk memberi

ingatan supaya kita bertaubat. Dan tidak meneruskan perbuatan dosa itu sehingga bila-bila Ujian juga bermaksud qisas (pembalasan) ke atas dosa-dosa kita. Setiap perbuatan dosa mesti dihukum, samada di dunia atau di akhirat (kecuali kita telah bertaubat sungguh-sungguh sehingga Allah mengampunkan dosa itu).

Bagi orang yang Allah kasih, di dunia lagi Allah hukum, tidak di akhirat. Yakni dengan didatangkan kesusahan, penderitaan, kesakitan, kemiskinan, kehilangan pengaruh dan sebagainya. Sekiranya kita boleh bersabar dan redha, maka itulah ganjaran pahala untuk kita. Sebaliknya kalau kita tidak boleh bersabar dan tidak redha, malah merungut-rungut, mengeluh dan memberontak, hanya akan menambahkan lagi dosa kita. Begitulah Allah Yang Maha Pengasih kepada hamba-hambanya, tidak mahu hukum kita di akhirat, kerana penderitaan di Neraka berpuluh-puluh kali ganda lebih dahsyat daripada penderitaan di dunia. Sekiranya

kita telah dihukum di dunia lagi, kita patut bersyukur kerana apabila kembali ke akhirat, kita telah bersih daripada dosa. Adakalanya, kita ditimpakan kesempitan hidup. Sengaja Allah takdirkan demikian kerana Allah sayang pada kita. Allah hendak melatih kita menjadi orang yang bersabar dan redha dengan takdir-Nya. Mungkin kita akan sombong dan bakhil kalau dikurniakan harta melimpah ruah, maka Allah didik kita dengan kemiskinan.

Apabiala kita diuji dengan kesakitan, Allah mahu memberitahu kita bahawa bagitulah susah dan menderitanya orang yang sedang sakit. Semoga kita menjadi orang yang bertimbang rasa; menziarahi dan membantu mereka yang menderita sakit. Orang yang sedang sakit, hatinya mudah terusik. Sesiapa saja yang datang dan memberi nasihat, InsyaAllah mudah

diterimanya. Bagaimana pula kalau kita diuji dengan kematian orang yang paling kita sayangi. Ujian ini sangaja didatangkan agar terasalah kita ini lemah; tiada kuasa untuk menolak etentuan Allah. Akan tertanamlah rasa kehambaan di dalam hati, sekaligus membuang rasa

bangga diri. Begitulah, sebenarnya Allah mahu kita sentiasa beringat-ingat. Agar dengan ujian itu, kita sebagai hamba akan datang untuk mengadu, mengharap, merintih belas ihsan, dan sentiasa merasakan hanya Allah tempat meminta segala-galanya. Ujian juga adalah untuk menilai sejauh mana keyakinan kita kepada Allah. Semakin diuji sepatutnya semakin bertambah iman kita, dan semakin hampir kita dengan Allah. Firman Allah dalam surah Al Imran; 142 yang bermaksud:

“Apakah kamu mengira bahawa kamu akan masuk syurga, pada hal belum nyata bagi Allah orang-orang yang berjihad di antara kamu dan belum nyata orang-orang yang bersabar.”

Firman Allah dalam Surah Az Zumar;10 yang maksudnya:
“Sesungguhnya diberi ganjaran orang sabar dengan pahala tanpa hisab.”

Allah takdirkan ujian demi ujian untuk memberi peluang kepada kita mendapatkan pahala sabar. Barangsiapa yang sabar dan redha tanpa mengeluh, merungut atau syurga. Oleh itu, apa salahnya Allah uji kita kerana hendak menyelamatkan kita di akhirat kelak! Berbeza pula halnya dengan ujian yang ditimpakan ke atas para Rasul, para nabi, wali-wali dan kekasih-kekasih Allah. Ujian ke atas mereka bermaksud untuk meninggikan darjat dan kedudukan mereka di sisi Allah. Sebab itu ujian yang mereka hadapi berat-berat belaka. Tatkala Rasulullah berdakwah ke Taif, masyarakat Taif bukan sahaja tidak menerima dakwah baginda, malah mencaci, menghina dan melempari baginda dengan batu dan najis. Para malaikat menawarkan diri untuk menghapuskan orang-orang yang berlaku durjana kepada baginda. Tetapi dengan tenang, baginda menjawab:

�“Biarkan mereka, jangan diapa-apakan mereka kerana mereka tidak tahu, mereka masih jahil.”

Demikianlah, orang-orang yang tinggi taqwa dan keimananya; tidak mengeluh apabila diuji. Berbeza dengan golongan orang awam seperti kita ni, apabila diuji kita mudah jahat sangka dengan Allah dan berdendam dengan orang yang mendatangkan ujian kepada kita. Walhal bukan orang itu yang hendak menyusahkan kita, tetapi hakikatnya Allah. Allah yang hendak uji kita, menggunakan orang itu sebagai perantaraan. Jadi, tanyalah Allah kenapa kita diuji….

Marilah kita lihat bandingannya. Katalah suatu ketika guru besar mengarahkan ketua murid merotan seorang murid yang melanggar disiplin sekolah. Apa reaksi murid yang dirotan itu? Kalau dia seorang yang insaf dan tahu diri, ia segera terfikir akan kesalahan yang dilakukannya, mungkin dia berazam untuk tidak mengulanginya lagi. Itulah murid yang cerdik, dia sedar hikmah di sebalik dia dirotan. Tetapi bagi murid yang tidak mahu berfikir, sudahlah tidak mahu mengaku kesalahannya, dia berdendam pula kepada ketua murid atau guru besar yang merotannya. Mengapa harus berdendam? Ketua murid hanya menjalankan tugas. Guru besar pula menjalankan keadilan; yang bersalah tidak dihukum, tidak ada jaminan yang dia tidak mengulangi kesalahannya. Kalau begitu, murid yang bersalah itu layaklah dirotan. Begitulah halnya dengan Allah yang Maha Pengasih. Berbagai-bagai cara Allah gunakan untuk mendidik kita.Diberikan-Nya ujian demi ujian sebagai peringatan kepada kita. Tetapi sedikit sekali yang mencari hikmah dan mengambil iktibar daripada ujian yang ditimpakan.

Malahan ujian membuatkan kita bertambah jauh dari Allah; mengeluh dan menyesali takdir Allah. Marilah kita menyedari akan kesilapan kita selama ini. Terimalah sagala ujian yang besar mahupun yang kecil sebagai satu didikan terus dari Allah. Dan ingatlah, andaikata kita diuji, kita masih wajib bersyukur kerana masih ada 1001 jenis nikmat lain yang Allah kurniakan kepada kita! Jadi mengapa mesti merungut ketika diuji?

::Sabar::

Posted by ::@M@L:: at 3:40 AM 0 comments Links to this post
ye..saye perlu lebih bersabar dan tidak terlalu mengikut kata hati saye selepas ini..teruskan berdoa kerana DIA selalu ada dengan saye...amin~

Nov 2, 2009

::Happy mood::

Posted by ::@M@L:: at 12:06 AM 0 comments Links to this post
nape happy??tah la..hahah..bersyukur je la sbb ALLAH bg mood happy arini..meh nak update2 ckit..padahal xde mende sgt pun nak updatenye kan..

1-abah dah makin berselera makan..alhamdulillah~mungkin sbb ubat2 dan makanan2 tambahan tu kot..ok la..bila abah makan..tenaga pun ada..cumanya..abah xleh ckp2 sangat..mudah penat..skrg ni berubat kampung je..sambil2 tu minum n makan transferfactor n jus manggis..abah pun ok nak makan..kalo tak dulu xnak makan langsung...insyaALLAH..dengan izin ALLAH mudah2an sembuh....amin~

2-incik haby..dah dapat keje baru..dekat BANGI..yeay!!alhamdulillah...dekat ckit nak g keje..xpayah tol..15 minit je..kalo xjem la..kalo jem pun kat trafic light je..ok la tu..jimat la 8 hengget duit tol tiap2 ari..hukhuk...tp startnye awal januari..sbb notice resign 3 bulan..hukhuk..paling xbest bulan 12 incik haby xdapek gaji..abih la den...

3-sonok sbb skolah lagi 3 minggu..hehe..saye suke ngaja..tp saye juge tensen kalo anak murid asek xdengar ckp..jadi..jangan la salah faham kalo saye ckp saye sonok nak cuti..bukan ape..release sikit ape yg ade di kepala..sebelum jumpe balik anak2 murid awal thn depan..ada satu kisah mama ceritakan padaku tadi..
          
ade sorg pakcik ni..(gelarkan A ye)..die cikgu..cikgu dh pencen le..die dtg kl..rumah anak die..menantunye cikgu jugak..menantunye perempuan...A dtg rumah anak die saje nak ziarah anak2..bile siang dok rumah sorg2..anak menantu g keje..menantunyekan cikgu...cikgu kan balik awal..tp si menantu A ni tiap2 ari balik lewat..petang baru balik..lebih kurang time pejabat..jadi A merajuk pulang ke kampung..cerita kat org kampung anak menantu die xsukekan die dok kat rumah diorg..padahal bukan menantu die xsukekan A..cume banyak bende nak disiapkan di skolah..jadi terpaksa balik lewat...A dan salah faham..die ckp dulu die cikgu jugak..xde pun keje sampai balik petang2..hukhuk...(moralnye..cikgu dulu ngan cikgu skrg byk bezanye..tambah2 cikgu di bandar)

tu la tanggungjawab cikgu..byk bende nak setelkan..xmcm cikgu dolu2..cikgu skrg documentation pun kene wat sendirik..dakwat pen tu seminggu pun bleh habis..hukhuk..org luar suke suki je ckp cikgu balik stgh ari..keje xbyk..mintak gaji lebih..eh2..mcm la diorg penah jd cikgu..pi try tgkkkk...

4-ahad ni saye akan ke ipoh..kenduri my bestfren merangkap pengapit masa saye kawen aritu..yeay~..bleh g jalan..walaupun hanye utk mkn kenduri je..congrats long..welcome to da club...

5-saye happy sbb tadi saye dh anta kain utk dibuat baju baru..almaklum sajela..ujung2 thn..cuti2 skolah..ramai yg kawen...nak la berlawa-lawaan ckit bertandang ke majlis org..cewahhh..

tu je kot..yg lain2 nnt saye update lg..daaaa~
 

..::Happily me::.. Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez