Nov 12, 2009

::Insiden::

Posted by ::@M@L:: at 9:46 PM
salam..
arini nak update pasal sekolah..ye la..kan tinggal lagi seminggu nak sekolah..lepas tu dah cuti almost 1 month..(untuk students je la)..

2-3 hari ni bz dengan hari anugerah cemerlang..dengan kata singkatnye HAC..saye ditugaskan menjadi pengurus murid tahun 5..maksudnye kene make sure murid tahun 5 yang dapat anugerah tu ade..owh..mesti ade yang fikir..xpe..tahun 5 dah besar..mesti dah pandai nak atur2 sume sendiri..huhu..sangat la silap kalau ade yang fikir macam tu..tp..disebabkan budak2 ni kategori budak2 pandai..jadi senang la sikit nak kawal..HAC hari selasa ni..mudah2an hari tu nnt semuanya lancar..kalo tak nnt mesti kene ngan GB..huhu..

owhh..isnin tu kena jadi MC utk konvokesyen prasekolah..haihh..ni kali kedua jd MC..tp kali ni majlis rasmi..risau la pulak..padahal baca mcm robot pun org suruh jd MC lg..isk3..ye..saye xsuke jadi MC..

keje2 yang berkaitan dengan murid2 almost siap..lgpun saye kan kene keje until 25hb nov..jd ade la masa lg nak buat..huhu..mmg penat ye bile dh nak tutup sekolah ni..tp saye rase ada lagi cikgu2 lain yg lagi penat dr saye..

owh..saye teringat satu insiden pagi td..bukan saye yg kena..tp kawan saye..mcm ni ceritanye....jeng3...

pagi2 lepas punch jari sume..cikgu A pun masuk la bilik guru..sampai kat meja..die nampak ade surat..cikgu A pun bace la...nak tau ape isi kandungan surat tu..surat tu sebenarnye daripada parents murid kelas cikgu A la...berkitan dengan buku teks...(ye la..kami cikgu2 skrg ni bz mengagihkan buku2 teks..bukan keje senang ye bile kite deal dgn budak2..anda mesti faham sbb kite sume penah jd budak)

dalam surat tu..encik bapak ni tulis cikgu A bagi buku teks bahasa inggeris 2 buah dan buku teks bahasa melayu xcukup mukasurat..encik bapak rasa kecewa sbb cikgu xcheck muka surat buku bahasa melayu tersebut dan tak beri buku aktiviti bahasa inggeris kepada anak die..encik bapak tulis lg cikgu sepatutnye check muka surat buku2 yang diberi..ehem2..membara jugak bile saye yg bace..encik bapak minta cikgu jelaskan dalam surat bertulis jugak kepadanya...

btol la..orang yang xpernah jadi cikgu xtau mcmana jadi cikgu sebenanrnye..ye..dulu saye pun rase keje cikgu ni xsusah mane..tapi..bile skrg saye bergelar cikgu dan menjadi guru kelas..baru saye faham banyakkk sangat bende nak kene handle..

kepada encik2 bapak mcm encik bapak di atas..tolong la faham keje cikgu..kami handle 40 org murid atau lebih dr jumlah tersebut..kalau kami perlu check every page buku teks (selalunye jumlah buku teks yang diterima 10 buah keatas) jenuh la kami..(bukan merungut ye..)..kalo 1 murid dapat 10 buah..40 murid..400 buah nak kene check every page..aduyaiii...xhabis la keje kami yang lain2 tu encik..

bagi saye..sepatutnye encik bapak tersebut pulangkan buku teks bahasa inggeris yang lebih dan buku bahasa melayu tu untuk ditukar..kemudian minta si anak bgtau cikgu A yang die xdapat buku aktiviti bahasa inggeris..bukan terus bagi surat dan terus nyatakan rasa kecewa seolah2 cikgu A xprihatin..kami bukan kejam kalo xcukup page xbg tukar..semua org buat salah..termasuk la kami yang bergelar cikgu..bukannye cikgu A sengaja buat mcmtu..tapi mungkin masa tu buku2 tersebut dah diikat sekali dan cikgu A tersalah pandang..

org selalu complained dalam paper cikgu2 skrg mengada..ajar xpenat mane mintak gaji lebih..kadang2 geram bile baca ruangan sms dalam paper tu..mane2 paper je la..sedangkan sesetengah ibubapa yang lepas tangan tentang tanggungjawab diorg mendidik anak2..sbb tu anak2 bile g sekolah biadap xreti hormat org..bile kene marah..kene rotan..dtg serbu skolah marah2 cikgu...hurm~

renung2kanlah dan selamat beramal~

0 comments:

Post a Comment

 

..::Happily me::.. Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez