Oct 29, 2009

Update~

Posted by ::@M@L:: at 11:26 PM 0 comments Links to this post
salam..
hurm..minggu ni exam for the whole week...best..sebab:
1.tak payah tulis ringkasan mengajar yg berjela2
2.budak2 tak bising sgt
3.tak payah nak cakap banyak2..

yang xbest:
1.kena menanda kertas
2.bila exam maksudnye byk keje yang menanti contohnye buku laporan perlu diisi utk 39 org murid..hukhuk..tu tak termasuk kelas2 lain lagik..isk3..

sekolah ade lg 3 minggu perlu beroperasi..lepas tu cuti..yeay!!suke??mesti la suke..tapi...kene g skolah sampai 25hb..nape??saye pun xtau..agaknye sbb gaji 25hb kot..ye2 je..hehe..dan perlu masuk ke sekolah utk meeting 2 weeks before start penggal baru..haiyaaaa...ini skolah manyak leceh looo..huhu..xpe2..demi anak2 murid..(ye la sangat)

arini dah settle marking sume paper..untuk subjek kajian tempatan je xisi lagi yg bab folio2 sume tuh..xpe2..jap je tuh...isnin hopefully setel and bleh bg markah kat guru kelas masing2..aku??haihh..aku pun guru kelas..masalahnye..cikgu2 yang ngaja kelas aku sume kaum adam..paham2 aje la kalo kaum adam...xmintak xdenye nak bg awal2..dh la nak kene setel cepat..tiap kali exam..aku je la yg anto lambatnye..tp jgn salah sangka..aku cepat..tp kaum2 adam itu yg terlalu lambat..hishhhhh...geram...

isnin depan jgk nak urus hal buku teks...erm..ni pun part yang leceh jgk..bukan ape..tau je la budak2..buku bukan nak pandai jaga elok2..hilangkan la..koyak la..isk..soh ganti paham2 je la mak bapak tuh..kadang2 xnak ganti..masa nak..nakkkk sgt..bile dh kasi xreti nak jaga..kataku pada anak2 murid td..'sape xanta cukup 13 buah buku..xkan dapat buku teks tahun 6'..

~org kata cikgu perlu byk bersabar..tp kene ingat..cikgu jugak manusia biasa~

Oct 23, 2009

Santau

Posted by ::@M@L:: at 1:14 AM 0 comments Links to this post
hye..smlm lepas balik skolah trus ke rumah abah..mmg tetiap ari pun macam tu..g lunch..hihi..lepas makan..borak2 dgn abah mama...abah cakap..DR ATI baru call die bgtau ade ubat chemo baru yg baruuuu je masuk malaysia..so..company ubat tu nak sponsor patient2 yg nak gune ubat tu...ye la..promosi kan..hukhuk..then abah tanye pendapatku::

'kakngah ghasa mcmana?'
'awat..abah nak wat kimo lg ka??'
'kalo wat kimo abah xmau dh ka jumpak ustaz tu??'
'minum ayaq jampi bleh la..kalo ayaq akaq2 tu xmau..'
'hurm..xtau la...'

aku pun diam..mula2 nak balik rumah..astu amik keputusan pi solat zohor jap..satgi sembang balik..lepas solat..aku pun masuk bilik abah semula...

'abah..dik rasa..abah berubat ngan ustaz la dulu..'
'bukan apa..dik ghasa abah dah mcm bahan eksperimen doc plak..'
'depa nak cuba..belum tentu baik..'
keputusan dan pandanganku mendapat sokongan ibunda terchinta..

'xpa la..nanti bila adik ngan kakak ada..kita mesyuarat'
'alaaaa..nak kena masuk meeting ka??..wawawa'..(dgn nada melawak dgn abah)

tu la familyku..apa2 pun mesti bincang..meeting..mama n aku yakin dgn ustaz tu..bukan xpercaya dgn doc..tp..aku rasa baik cuba dulu berubat dgn ustaz ni utk 2-3 bulan..lepas g melaka aritu pun abah dah xdemam2..letih tetap ade..tp selera makan dh ok ckit..kire ade improvement..alhamdulillah...

arini..g lagi rumah abah..ape lg..lunch la..hehe..lepas makan..masuk bilik abah..abah ckp mama skrg dh guna internet..haihh..ape plak dah..kalo abah berkias2 mcm tu mesti ade cerita baru..aku pun trus tanya mama..mintak mama ceritakan..

mama pun mula bercerita.....

'makcik zah habaq..pakcik mohsein sakit balik..'
'ustaz kata..org yg hantaq santau kat abah tu marah kat pakcik mohsein sbb soh abah pi berubat kat ustaz tu..'
'jadi org tu bg pakcik mohsein tu sakit..'

haihh..caye xcaye je aku dengaq..tp kalo xcaye..xkan ustaz tu nak tipu plak..pikir2 balik..agaknye btol la..sbb tu abah xpenah baik walaupun dh guna ubat kimo yg paling mahai dan everytime jumpak doc before ct scan..doc ckp abah dh elok..padahal xelok pun..

'habis tu..makcik zah ckp apa?'(aku bertanya)
'makcik zah kata..xpyh la dok pikiaq sgt pasal tu..kita pikiaq nak berubat ja la ni..usaha..'

alhamdulillah..ada lagi manusia berhati mulia skrg ni..bukan ape..aku risau la kot makcik zah salahkan kami pulak..

'ustaz tau sapa yang hantaq santau tu?'
'tau la kot..tp dia xhabaq la sapa..'

haihh..sedih??mesti la sedih..kejamnya kau wahai manusia berhati binatang...dh la hantar sakit kat org..astu xbg org tu baik plak..moga ALLAH membalas segala perbuatan keji kau!!

ustaz ckp..org yg buat tu org yg sama2 berniaga kat wangsa maju dlu..sape die??tah la..tak terjangkau akal fikiranku nak tuding jari pada siapa..sbb..abah xpernah ade musuh...abah tu orgnye ckup friendly..sepanjang 8 thn berniaga..xpernah lg dengar abah gaduh dgn sape2..alih2 jadi mcm ni..hurmm..

~ya ALLAH..KAU tetapkanlah iman kami..supaya kami temui jalan yang sebenar-benarnya...

Oct 18, 2009

Harapan

Posted by ::@M@L:: at 10:06 PM 1 comments Links to this post
salam..wekend aritu ke melaka...g jumpe ustaz umar...ada kenalan abah yang sekali chemo dlu g jumpe ustaz tu berubat..then die suruh kami bawak abah try berubat kat sane plak..

-17.10.09-
bertolak dr rumah jam 10 pagi..kakak drive kete abah..saye?mesti la dgn hubby..g dua kete..sbb kalo satu kete mcm pack sgt nnt..trus ke melaka..nasib xjem..sampai melaka..singgah kedai mak limah iaitu kedai ibu abg ipar saye..jumpe die..ckp2 ckit..then g makan..astu trus ke felda senggeh..nasib xsusah nak cari rumahnye..masa sampai br ade 2 org..saye dan encik hubby pun turun dlu tggu turn..kakak n yang lain g masjid..ingat nak suruh abah baring2..sbb die dh xlarat sgt dh..tp..lepas zohor je trus ustaz tu kuar ubatkan org..xnak terlambat..saye pun call kakak suruh dtg bwk abah...

ustaz tu gune sebatang kayu je..xtau la kayu ape..dan die berubat disekitar tapak kaki...ye la..kan kat tapak kaki byk urat2 yg berkitan dgn segala urat dlm badan kite..mula2 ustaz tu tanye ape penyakitnye..lepas mama ckp2 ckit..then ustaz tu pun ckp bende yg same..die ckp byk luka-luka dlm badan abah..dan disebabkan dh penah wat operation..die xleh muntahkan abah..takut effect bekas operation tu...die ckp mulanye bukan kanser..tapi santau..tapi bile dh lama xdibuang..jd penyakit..hurm..kami serahkan semua pada ALLAH..kalo btol ade yg santau abah..biar yang berkuasa je membalasnye..skrg kami hanya nak ikhtiar bagi abah sembuh balik dan sihat mcm biasa..

lepas abah..incik husband pun nak berubat jgk..die pun hulurkan kaki die..ustaz tgk2..'ni ade urat yg darah jalan..ade yg xde..'..'sbb tu pening kepala je'...hurm..btol3..incik husband saye selalu pening..agaknye berfikir sgt kot..lepas tu ustaz jampi air ckit suruh minum..



-18.10.09-
esoknye g lagi jumpe ustaz tu..kali ni bwk barang2 yg ustaz suruh bawak..ustaz jampi2 ckit..then suruh balik rebus bende2 tu wat air..kami yg lain??sume check..haha..incik husband bwk limau purut sbb ustaz dh pesan suruh bwk smlm..mama check drh tinggi..tp ustaz ckp dh ok..tp ustaz still buat air suruh minum..saye?alhamdulillah xde pape..jumpe ustaz suruh ustaz check nape xdpt baby lg..ustaz ckp saye n suami normal..maybe xde rezeki ALLAH lg..ustaz suruh incik husband bykkan solat malam..kakak saye??die xbape normal ckit..sbb tu sampai skrg ssh benih nak lekat..tp ustaz ckp ustaz leh tolong btolkan..xpe kak..kite usaha...abg ipar normal..mak abg ipar ade jantung ckit..
insyaALLAH lepas ni akan selalu jumpe ustaz lg nak ubatkan abah..mudah2an ALLAH tunjukkan kami semua jalan yang benar..dan mudah2an ade hikmah di sebalik pertemuan ni..~amin~

Oct 10, 2009

DIDUGA

Posted by ::@M@L:: at 9:17 AM 0 comments Links to this post
salam..
macam2 dugaan yang dtg dlm hidup kite ni kan..
kadang2 kite rasa org lain hidup bahagia xde masalah yg besar2..xdiduga dengan dugaan yang boleh menyentap jiwa..xsedih mengenangkan segala peristiwa..
tapi bila difikirkan balik..ALLAH dah atur kehidupan kite cukup sempurna..tinggal skrg mcmana kite nak mengolah dan perbaiki kehidupan kite..

hari Rabu..dlm jam 4.30petang..sedang syok aku dok berfesbuk dan meliar di internet..adik iparku call...

'kak..abg ade call akak tak?'
'hah??abe??xde pun..nape?'
'mek dah xde..'
'hah??(sbb xdpt tangkap ape yg adik iparku ckp..)'
'mek dah xde..'
'innalillah..ye ke..bile??'
'baru je kejap td..'

adik ipar call bgtau nenek iaitu ibu kepada bapa mertua meninggal dunia..trus call si haby..die dgn terpinga2 mcm xtau ape mende..nampak sgt xtau lg..lepas ckp sekejap...incik haby pun call balik..bgtau nak balik kelantan mlm rabu tuh..

lepas adik ipar+incik haby balik..aku yg dh siap kemas kain baju..pun bertolak ke kelantan...sampai sane dh pkul 230 pagi..mmg xsempat menatap arwah..sbb org2 kg buat keputusan nak kebumi mlm tu jgk selepas isyak..jadi..balik sebagai tanda penghormatan dan g tahlil je la..

khamis..sepatutnye aku cuti..mmg guru beso dh approve cuti aku sbb nak bawak abah g PPUM..appointment ngan doc psl result ct scan abah..tp..terpaksa la bangwan a.k.a abg iparku yg bawak abah ke PPUM..

dlm pukul 3lebih..kakak msg..

'tau dak g kanser abah xbaik..ubat tu xdak kesan..mlm ni kena dok wad sbb nak amik darah pasai demam'

YA ALLAH...besar sgt dugaan yg KAU bagi ni..terus tersentak..call kakak...tp kakak pun xtau cerita sgt...call mama..mama tgh bz2 nak mkn..tp mama sempat cerita ckit apa yg doc cakap..

dgn selaju2 air mata aku nangis..rasa hiba+sedih+kecewa...semua ada..masa tu fikir..mcmana la perasaan abah..td ckp dgn mama dgr suara mama pun mcm serak2..tp bile tanya bangwan..bangwan ckp mama xnangis..mama dh redha..cume abah mcm sedih ckit..

ya..kami semua ingat abah semakin sembuh dr kanser hati...sbb setiap kali jumpe doc..doc ckp hati dh xbengkak..doc yg cina tu pun ckp ALHAMDULILLAH..tp..realitinye..hati abah makin bengkak..sampai tahap mana??aku pun xtau..aku rasa..start kakak bgtau tu..sampai la kemalam aku nangis..mata dh bengkak2 aku dh xpeduli dah..incik haby tanye..

'bleh tak nak g rumah mek ni?'...(mlm tu kan mlm first tahlil)
'g je la...'

nasib jgk ade incik haby..aku nangis sepuas2 ati aku walaupun aku tau airmata tu xdpt tolong ape2 pun..and im realize that im not as strong as my mother...sedangkan dulu mama yg paling down skali..

ms call mama petang tu..mama ckp..'erm..nak buat mcmana..terima je la..doa byk2..'..hiba sgt hati aku..dh la jauh kat kelantan..abah plak admitted kat PPUM..kalo dekat..dh lama aku g hospital tuh..

sabtu...
sampai je kl..trus ke hospital..masuk arini dh 3 ari abah kat wad..abah sihat..tp doc suruh dok wad sbb result darah maybe bleh tau isnin atau selasa..sambil2 tu..doc bg antibiotik..owhh..lupe nak citer keadaan abah yg sebenar..

dr apa yg mama citer..doc ckp hati abah makin bengkak..byk ke sikit xtau la..tp doc ckp compare dr yg lama..mmg lagi bengkak..dan doc ckp maybe dh ade kat peparu..sbb peparu kan paling dekat dgn hati..tp yg tu die xconfirm..(mudah2an tak...)..sebenarnye..lepas abah habis kimo cycle ke6...abah selalu demam..jumpe doc..doc bg paracetamol je..hmm..kami yg xtau pape ni ikutkan je la..bile khamis aritu..bgtau doc abah demam astu kebah astu demam xberenti2..doc ckp tu sepatutnye kene dtg hospital..(then why die xcheck bile kitorg btau abah demam aritu..hishh)..doc ckp sel darah putih abah tinggi..tu yg kene admitted and amik darah utk ditest..sbb nak tau kuman yg bg demam2 tu dr mane dtgnye..hmmm..(selalu doa dlm hati abah sihat mcm biasa balik)..

td..sebelum balik rumah...ckp kt abah..

'abah kena kuat..jgn pikir sgt bende2 ni..'
'laa..mcmana abah xpikir'
'abah jgn la pk sgt..pk hepi2 je..'

aku tau abah sedih..td ms cousin aku tanye abah..

'paksu xbalik la ye raya haji nnt?'
'insyaALLAH balik kalau larat..paksu xmau pikiaq benda2 ni..kalau larat jalan..balik ja..'

senang hati aku dengar..mudah2an apa yg abah ckp..abah buat..aku nak abah kuat..xlayan sgt sakit die..atau perasaan die..

abah di waktu sihat..


YA ALLAH..KAU PERMUDAHKANLAH SEGALA URUSAN KELUARGA KAMI~


 

..::Happily me::.. Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez