May 19, 2010

::Pengecut::

Posted by ::@M@L:: at 3:01 AM
Alhamdulillah..esok baby ibu dah masuk 5 months..=)
esok jugak ibu kena g wat checkup....nak check ibu dan baby ibu sihat ke tak..

Baby,
semua cakap perut ibu tak besar...orang selalu tanye..
'dah berapa bulan amal?'

ibu jawab
'dah nak masuk 5 bulan'

org cakap
'la..xnampak pun perut..kecik je'

ibu senyum dan jawab
'haah...anak amal xbagi ibu dia membazir beli baju baru'

hikhikhik..ye la..perut saye xbesar..nak wat camne lagi..xkan nak letak bantal kot..
xpe..asalkan saye dan baby sihat walafiat...bile nampak baby besar cam xcaye pulak ade baby dlm perut nih..

okeh..sekarang anak-anak saye kat skolah tengah exam pertengahan tahun...saye dh ckp dekat diorg..cikgu cabar awak..kalau awak xlulus..maksudnye awak xterima cabaran cikgu dan awak PENGECUT..
untuk subjek sains..examnye hari isnin..dan kebiasaannye saye memang excited nak check kertas budak..bukan ape..disamping percepatkan kerja menanda kertas..lepas tu saye boleh uruskan benda lain pulak..ye tak..dapat je kertas trus saye tanda...

huh..berpeluh cikgu sayang2 oiii..bertuah punye anak murid..ape yang awak belajar selama ni?????camtu la soalan2 yang kuar dr minda saye nih..bukan makin ramai yang LULUS..makin ramai yang GAGAL..gerammmmnyeeee....

saye patah semangat sekejap..dh berpuluh kali saye cakap yang diorg bukannye TAK PANDAI..tapi malas...bile saye tanye..baca buku ke tak??diorg jawab..SIKIT-SIKIT...lagi la saye geram...pastu saye pun cakap..tu la awak..xsedar diri..dah tau xberapa boleh..lenkali baca la BANYAK-BANYAK...cuba tengok budak kat kelas pandai..dah mmg pandai..ms berjalan pun boleh baca buku..awak ni pulak..time ada masa free bersembang macam xpernah jumpe dengan kawan...huhu...

harus bagaimana lagi saye perlu lakukan..hukhuk..FRUST~

ye..saye yang FRUST terlebih..anak-anak murid relaks je..oh ye..bukan senang ye jadi cikgu...mencabar segala-galanya..start daripada pelajar..sampai la ibu bapa pelajar..dan saye sokong kalau sesetengahnye kata SEKOLAH SEBAGAI NURSERY je zaman sekarang ni...hantar anak ke sekolah sebab pelajar perlu ke sekolah kerajaan..dan sebab ibu bapa kerja siang hari...waktu belajar bagi pelajar-pelajar sekarang bukan di sekolah kerajaan..tapi di TUITION...sebab tu budak-budak sekarang kerja sekolah xsiap..kerja tuisyen siap... sedih saye sebagai seorang guru..tapi kena ingat..bukan semua ibu bapa camtu..segelintir..

hurm~kering idea saye nak fikirkan hal anak-anak ini..................................

0 comments:

Post a Comment

 

..::Happily me::.. Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez