Apr 7, 2010

::Jerit::

Posted by ::@M@L:: at 2:53 AM
Boleh ke menjerit selalu masa pregnant?
huhu..saye terpaksa menjerit setiap hari di sekolah...
bukan sebab budak-budak xdengar ape yang saye cakap..tapi kalau saye xjerit..diorg xkan diam..
semenjak dua menjak ni..sampai kering anak tekak cakap ngan diorg..lepas dh jerit..saye akan pegang perut saye...istighfar..huhu..kesian baby....ibu terpaksa.~

sejujurnya saye dah tak tau lagi nak ajar anak murid saye macam mana..
marah diorang dengar..lepas tu buat lagi..kalau tak marah..langsung xdengar dan semestinya buat lagi benda yang sama..cikgu-cikgu lain ada yang ckp..anak murid takut dengan saye..katanya cikgu AMAL garang..tapi kerja saye diorang tak siapkan jugak..setiap kali masuk kelas..nak jugak bagi saye ceramah buang 9-10 minit..huhu...

saye tak faham..kenapa susah sangat nak dengar cakap cikgu?padahal kerja yang saye suruh diorg buat dah sebulan yang lalu..tapi kenapa sampai sekarang masih tak siap?pelupa sangat ke budak-budak zaman sekarang?atau langsung dah xde hormat untuk insan bergelar GURU?

bila saye tanya pendapat orang..orang cakap biasa la..budak-budak..tapi kenapa?budak-budak xleh bertanggungjawab ke?mana pepatah melentur buluh dari rebungnye?masa bila yang sesuai nak disiplinkan budak-budak ni..padahal umur dah 11 tahun?

ape ibu bapa dah xde masa sangat ke nak pantau kerja rumah anak-anak?terlalu sibuk dengan kerja sampai hal anak-anak serah bulat-bulat pada cikgu kat sekolah..tapi bila anak nakal..kena rotan..kenapa nak datang salahkan cikgu?

ya..saye akan biadap dengan budak-budak yang biadap dengan saye..kenapa cikgu kena hormat budak-budak yang xde hormat pada cikgu?selama 4 bulan datang sekolah untuk sesi 2010,xpernah lagi semua murid siapkan kerja yang saye bagi..kalau saye xbagi..ibu bapa tanya pulak nanti..kenapa adik dia banyak homework..tp si abang atau kakak langsung xde homework...

tolonglah..jangan bagi saye cakap SEKSANYA JADI GURU~

saye dah buntu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

6 comments:

U`INSPIRASI on April 7, 2010 at 6:14 AM said...

Tahniah cikgu! Bakal menimang cahaya mata kelak. Saya terpanggil untuk berkongsi di sini kerana saya punya seorang kakak juga seorang guru. Masalah yang sama saya dengari daripada beliau. Saya akui murid sekarang tidak sama seperti murid (iaitu kita) pada satu masa dahulu. Saya faham tekanan yang dihadapi cikgu masa kini walau saya hanya pelatih ICT. Saya sekadar ingin meringankan beban saudari dengan berkongsi sedikit cadangan demi kesihatan saudari dan baby. Apa kata saudari mulakan cara baru dengan mengambil pendekatan 'win-win situation' Maknanya menang untuk murid dan juga saudari. Elakkan marahi/menjerit mereka seperti selalu, cuba dekati mereka dengan berkomunikasi dengan tona suara yang lebih rilak. Biasanya mereka akan lebih menghargai.Manusia biasanya akan gunakan 'push button' bila rasa dimarahi/insecure. Mungkin cara ini ambil masa sedikit. Tapi insyaAllah berkesan dengan doa saudari agar lembut hati mereka. Amalkan juga wasatiah dalam semua situasi. Tingkatkan sabar dengan berfikiran positif terhadap diri anda dan mereka pada masa yang sama. Ini semua demi kebaikan dan kesihatan saudari jua di samping mengubah environmen yang lama di dalam kelas.Belum cuba belum tahu. Kita semua perlu berhijrah mencari yang lebih baik. Saya yakin saudari boleh!Wallahualam.

amal on April 7, 2010 at 7:19 AM said...

thanks=)

amal on April 7, 2010 at 7:28 AM said...

really appreciate ur suggestion sis..tapi tah la..mungkin emosi masa pregnant ni xstabil..dengan tekanan dari anak murid...ni sekolah kedua saya mengajar selepas saya praktikal di sekolah lama dulu..berbanding sekolah lama..mmg byk beza dr segi disiplin murid-murid..mungkin environment kehidupan diorg yang membuatkan sikap diorg mcm tu...saya mengajar di tiga kelas terakhir..masalahnye..once saye bagi diorg menang..dengan serta merta diorg akan pijak kepala saya..even kalau saya senyum sikit je diorg dh mula buat perangai..dalam hati xde langsung perasaan benci..tp kesian dengan anak-anak ni...hurm~

Anonymous said...

lempangkan ajer...untung2 masuk paper hik3...

Bibi on April 10, 2010 at 2:15 AM said...

Teacher Amal,

Tak mengapa, lakukan yang terbaik. Mungkin ada hikmah satu masa nanti dan ini ujianNya dalam tempoh anda berbadan dua. Kalau boleh masa nak turun ke sekolah cuba niatkan dan doakan yang terbaik untuk anak murid.Memang benar, kasihan generasi muda masa kini dek cabaran kehidupan dan teknologi canggih.

InsyaAllah saya doakan yang terbaik buat anda. Sesungguhnya memberi ilmu itu satu ibadah mulia.

atim.sepet on April 16, 2010 at 8:55 AM said...

alahai.
siannye amal..
xpe amal, cikgu ni kerjanye mulia.
mudah2an diberkati Allah..insyaAllah akan dipermudahkan..
:))

Post a Comment

 

..::Happily me::.. Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez