Nov 22, 2010

Trauma

Posted by ::@M@L:: at 8:41 PM
ohooo..lama sudah tidak ku godek-godek ini blog..sejak bulan puasa lagi~

alhamdulillah..saye selamat melahirkan seorang puteri yang comel dan sihat tanggal 2.10.2010 jam 14.14 petang seberat 2.66kg dan diberi nama NUHA NAAZNEEN BINTI MOHD ZARIFF..

mari kita bercerita mengimbau kembali kenangan pahit manis menempuh satu perjalanan yang panjang di Hospital Serdang..eheee

30.09.2010
dalam pukul 4.30 pagi saye tersedar dari tidur dan terasa basah (berdebar okeh)..terus tak berani bergerak..haha...ye..saye takut..kejut incik suami bagitau basah..pecah ketuban ke camni??terus gagahkan diri ke bilik air dan memang sah basah dan berdarah!!tapi takde rasa sakit..jadi rileks je la..call mama bagitau then mama suruh ke hospital..kerana puan doktor lebih mengetahui...jam 5 pagi ke hospital putrajaya tetapi diriku ditolak sebab katil penuh..aiyoo~teruskan perjalanan ke hospital serdang dan diterima...dalam perasaan bercampur baur tu..merelakan apa jugak yang puan doktor nak buat pada saye..huhu..'ok..jalan belum buka..air ketuban masih banyak..leaking je ni..puan boleh balik rumah dulu ye'...haihh.anak ibu tak nak keluar lagi rupenye..nak main-main ye dengan ibu&papa..

01.10.2010
incik suami tak benarkan saye duduk rumah sorang-sorang..jadi saye dihantar ke rumah mama saye (satu taman je..tak jauh pun)..perut dh rase sakit-sakit manja..tahan lagi..masih boleh bergerak seperti biasa..petang jam 5..sakit macam senggugut semakin kuat..mengeras..terus bgtau incik suami supaya saye dibawa ke hospital semula petang tu..puan doktor periksa..jalan masih belum terbuka..dan puan doktor suruh saye pulang ke rumah..haishh...masih lagi nak main-main dengan ibu..tapi malam tu sakit yang teramat setiap 5 minit..dah berapa kali tawaf dah dalam rumah tu..tapi masih gagahkan diri duduk kat rumah sebab taknak nanti doktor suruh balikkkkkkkkk je..tensen!..malam tu memang saye tak tido ye..mata hanya di jam dinding..pukul 1..pukul 2..pukul 3..pukul 4..pukul 5..pukul 6..bila nak pagi ni~

02.10.2010
selesai je incik suami solat subuh..terus saye ajak ke hospital..dengan letih sebab tak tido..dengan letih menahan sakit..saye mengerang sakit dalam kete tu..nasib la hospital tak jauh..sampai je..puan doktor check baru buka 1cm..aduhaiiii...seksanye!!ingat dh 4-5cm...puan nurse cakap..kalau pukul 11pagi puan doktor check jalan masih 1cm,diorg nak suruh saye balik rumah dulu..hah!!!saye tak nakkkkkkkkkk..puan nurse suruh saye g makan dulu..tengah-tengah dok makan..POP!!air ketuban pecah...ohoooooooooo...macam tu ke pecahnye air ketuban...terus nurse tak bagi saye balik..alhamdulillah..memang saye taknak balik pun...tapi bukaan masih lagi 1cm..jam 1 petang baru nurse tolak masuk labour room..incik suami pun masuk untuk temankan saye..incik suami terus-terusan bagi kata-kata semangat walaupun semangat saye dh lari entah kemana dek kerana letih+sakit...memang dah takde daya nak meneran..puan doktor terus-terusan suruh saye meneran sekuat hati..masa tu saye hanya ingat MATI...patutlah ALLAH ampunkan semua dosa ibu-ibu yang melahirkan anak..tepat jam 2.14 petang dalam samar-samar mata yang hampir nak terpejam..saye dapat tengok ANAK yang saye lahirkan...masih biru..lega bila dapat dengar anak menangis..hilang sakit..yang ada hanya senyuman dan ucapan terima kasih incik suami..LAHIRLAH SI BIJAKSANA YANG CANTIK..insyaALLAH...

NUHA-bijaksana
NAAZNEEN-cantik




3 comments:

SMART | HEALTHY | LIFESTYLE on November 22, 2010 at 10:20 PM said...

amal.. she's so "cantik"
pandai ibu & ayah cari nama...
semoga bb nuha jadi anak yg solehah ye...
amiiinnnn

tudung-colorful on November 23, 2010 at 8:19 AM said...

thanks kak!!
amin~mudah2an

Anonymous said...

pengalaman awak bersalin 3 hari sakit sekadar buka 1 cm sama seperti yg saya lalui masa anak pertama 2 thn dulu. masih saya ingat 2 kali sy pergi hospital dan disuruh balik. kali ke3 saya tak mampu nak balik rumah lagi sebab tak tertahan sakit mcm nak putus nyawa..pada hari ke3 saya admitted ke wad pkul 10 pg dan 8 mlm tu baru bersalin. kerna tak tertahan saya amik epidural. alhmduliilah lega rasa. minggu lalu sy baru melahirkan anak ke2, kali ni jauh lebih mudah dari yg 1st dulu dan saya percaya awk juga sama nanti. anyway congrats on the arrival of yur new born baby. semoga menjadi anak yg solehah..aini

Post a Comment

 

..::Happily me::.. Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez