Nov 24, 2010

52 days

Posted by ::@M@L:: at 12:02 AM
ok..hari ni dh 52 hari saye bergelar ibu kepada nuha..'tak sangka kan kite dah ada anak'..kata ibu kepada papa =)

bila tengok nuha macam tak percaya dia keluar dari rahim saye..tapi tu la kuasa ALLAH..masa nak lahirkan nuha macam tak berdaya nak keluarkan dia..sekali tengok dah ada depan mata satu nyawa yang sangat berharga ;)

sebelum bergelar ibu..rasa takut nak pegang baby..risau-risau kalau terjatuh..bila dah jadi ibu anak baru nak buka mulut dah angkat letak atas riba..patut la orang kata..dah ada anak sendiri mesti dah tak takut nak pegang baby..ye..ye..memang betul..

masa mula-mula melahirkan...bangun pagi muka mesti letih sebab berjaga malam susukan nuha 3-4 kali..sekarang benda tu dah jadi rutin harian..tido 4-5 jam tu dah jadi perkara biasa..bila nuha tido nyenyak tak bangun malam..rasa macam nak kejut sebab kesian kalau dia dahaga...tenangnye ibu tengok nuha masa nuha tido~

sekarang saye masih bercuti sampai la sekolah dh mula operasi semula..jadi..siang-siang ibu dan nuha akan ada di rumah tok (mama saye) seawal jam 7.15 pagi sebab ikut papa nuha keluar g keje sekali..bile petang papa akan datang ambik balik rumah..nuha dah kenal rumah ibu dan papa masa 44 hari berpantang...mula-mula tu boleh tahan jugak meragam..tak biasa la katakan..tapi alhamdulillah..sekarang nuha dah biasa..dulu satu katil 2 org..sekarang dah jadi 3 org..nuha mesti la kat tengah ;)

ibu dan papa masih biasakan diri nak urus rumah tangga =) makan dah kene gilir-gilir kalau nuha tak tido..sekarang basuh baju pun tiap hari..lipat baju pun tiap hari..kalau kumpul-kumpul baju tu,tah bila pulak nak boleh lipat semua..semalam hajat di hati nak goreng ayam buat makan malam..tapi sampai je kat rumah..nuha menyusu punye la lama..last-last papa yang kene gorengkan ayam..penat memang penat..tapi tengok je nuha hilang penat..rasa macam nak buat semua bende demi nuha..the power of baby~

alhamdulillah..hari ni jugak cukup 52 hari saye susukan nuha dengan susu ibu..mudah-mudahan boleh la sampai umur nuha 2tahun (paling lama)..memang masa pregnant lagi saye dh bercadang nak breastfeed nuha..risau jugak kot-kot susu tak banyak..tapi ALLAH tu maha kuasa..dah berlebih-lebih pulak..ada orang pesan beli jugak susu formula kot-kot susu badan takde..tapi saye saje keraskan hati taknak beli..sebab susu ibu ni kene set dalam minda..kalau asyik cakap takde..kang takde betul..yang jadi masalah sekarang..nuha taknak minum susu pam dalam botol..huhuhuhuuuu..macam mana ibu nak tinggal nuha dekat tok nanti..nuha rela mogok lapar kalau tok bagi susu dalam botol..lepas ni ibu kene jadi teat hunter la..semalam dah beli teat yang kaler kuning jenis old skool tu untuk nuha..tapi tak try lagi..berdebarnye ibu~hikhik

kesimpulannya..seronok tengok anak membesar depan mata..setiap hari ada je perangai baru nuha..moga nuha menjadi anak yang solehah dan boleh ceriakan semua orang..

nuha with her smiling face

nuha in her green gown~cute!!

muka tak puas hati

love nuha

ibu thumb up this picture..sebab muka nuha yang bulat dan comel itu

1 comments:

SMART | HEALTHY | LIFESTYLE on November 24, 2010 at 1:08 AM said...

amal,
akak baru baca pasal susukan baby guna botol...
baca laa kalau ada masa ek
http://bidanbersalin.blogspot.com/2010/11/penyusuan-menerusi-botol.html

Post a Comment

 

..::Happily me::.. Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez