Oct 23, 2009

Santau

Posted by ::@M@L:: at 1:14 AM
hye..smlm lepas balik skolah trus ke rumah abah..mmg tetiap ari pun macam tu..g lunch..hihi..lepas makan..borak2 dgn abah mama...abah cakap..DR ATI baru call die bgtau ade ubat chemo baru yg baruuuu je masuk malaysia..so..company ubat tu nak sponsor patient2 yg nak gune ubat tu...ye la..promosi kan..hukhuk..then abah tanye pendapatku::

'kakngah ghasa mcmana?'
'awat..abah nak wat kimo lg ka??'
'kalo wat kimo abah xmau dh ka jumpak ustaz tu??'
'minum ayaq jampi bleh la..kalo ayaq akaq2 tu xmau..'
'hurm..xtau la...'

aku pun diam..mula2 nak balik rumah..astu amik keputusan pi solat zohor jap..satgi sembang balik..lepas solat..aku pun masuk bilik abah semula...

'abah..dik rasa..abah berubat ngan ustaz la dulu..'
'bukan apa..dik ghasa abah dah mcm bahan eksperimen doc plak..'
'depa nak cuba..belum tentu baik..'
keputusan dan pandanganku mendapat sokongan ibunda terchinta..

'xpa la..nanti bila adik ngan kakak ada..kita mesyuarat'
'alaaaa..nak kena masuk meeting ka??..wawawa'..(dgn nada melawak dgn abah)

tu la familyku..apa2 pun mesti bincang..meeting..mama n aku yakin dgn ustaz tu..bukan xpercaya dgn doc..tp..aku rasa baik cuba dulu berubat dgn ustaz ni utk 2-3 bulan..lepas g melaka aritu pun abah dah xdemam2..letih tetap ade..tp selera makan dh ok ckit..kire ade improvement..alhamdulillah...

arini..g lagi rumah abah..ape lg..lunch la..hehe..lepas makan..masuk bilik abah..abah ckp mama skrg dh guna internet..haihh..ape plak dah..kalo abah berkias2 mcm tu mesti ade cerita baru..aku pun trus tanya mama..mintak mama ceritakan..

mama pun mula bercerita.....

'makcik zah habaq..pakcik mohsein sakit balik..'
'ustaz kata..org yg hantaq santau kat abah tu marah kat pakcik mohsein sbb soh abah pi berubat kat ustaz tu..'
'jadi org tu bg pakcik mohsein tu sakit..'

haihh..caye xcaye je aku dengaq..tp kalo xcaye..xkan ustaz tu nak tipu plak..pikir2 balik..agaknye btol la..sbb tu abah xpenah baik walaupun dh guna ubat kimo yg paling mahai dan everytime jumpak doc before ct scan..doc ckp abah dh elok..padahal xelok pun..

'habis tu..makcik zah ckp apa?'(aku bertanya)
'makcik zah kata..xpyh la dok pikiaq sgt pasal tu..kita pikiaq nak berubat ja la ni..usaha..'

alhamdulillah..ada lagi manusia berhati mulia skrg ni..bukan ape..aku risau la kot makcik zah salahkan kami pulak..

'ustaz tau sapa yang hantaq santau tu?'
'tau la kot..tp dia xhabaq la sapa..'

haihh..sedih??mesti la sedih..kejamnya kau wahai manusia berhati binatang...dh la hantar sakit kat org..astu xbg org tu baik plak..moga ALLAH membalas segala perbuatan keji kau!!

ustaz ckp..org yg buat tu org yg sama2 berniaga kat wangsa maju dlu..sape die??tah la..tak terjangkau akal fikiranku nak tuding jari pada siapa..sbb..abah xpernah ade musuh...abah tu orgnye ckup friendly..sepanjang 8 thn berniaga..xpernah lg dengar abah gaduh dgn sape2..alih2 jadi mcm ni..hurmm..

~ya ALLAH..KAU tetapkanlah iman kami..supaya kami temui jalan yang sebenar-benarnya...

0 comments:

Post a Comment

 

..::Happily me::.. Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez