Sep 12, 2011

parents vs children

Posted by ::@M@L:: at 9:45 AM
ok..ni just view dari seorang guru

zaman sekarang kan ada bermacam-macam orang..berjenis-jenis ragam

1. Parents educated anak educated- selalunya yang tergolong dalam golongan ni adalah ibu bapa yang kerja hebat-hebat..doctor,engineer,ceo etc.....anak-anak pun bukan main bijak.duduk kelas pandai.senang cerita..cikgu baru ajar sikit tapi diorang dah tau banyakkk..kerja/latihan memang tip top..cepat je siap..cikgu pun senang hati ;) parents ada yang ok ada yang fussy..tapi most of parents dalam kelompok ni ok..

2. Parents educated anak biasa-biasa je- yang tergolongan dalam kumpulan ni tak tau la masalah punca dari mana..anak nak kata tak cerdik tak jugak..tapi mungkin kurang perhatian atau anak tu sendiri ada masalah..salah cari kawan..pelajaran tak seberapa kalo nak dibandingkan dengan pekerjaan parents dia yang tip top tu..perangai parents pun ok..tapi ada sesetengahnya tak ambik pusing sangat hal yang berkaitan dengan sekolah..pendek cerita ~cikgu tolong la jaga anak saya~

3. Parents educated anak memang tak boleh blah- yang ni memang bermasalah untuk cikgu..bila cikgu tengok pekerjaan parents dia,memang tak percaya perangai anak macam tu..kerja cikgu bagi tak siap..tulisan buruk..samseng..suka buat hal..yang nak dibanggakan hanya kekayaan hasil titik peluh mak bapak dia je!kalo habis teruk..bila anak buat masalah tapi parents yang educated tu tak caya anak dia tu bermasalah..konon2 kat rumah pijak semut gatai pun tak mati..so,macam mana kat sekolah jadi samseng kan..memang boleh jadi pelakon la anak diorang ni..

4. Parents biasa je anak cerdik- golongan ni dikatakan ok..selalunya parents memang tak suka cari pasal dengan pihak sekolah..percaya dengan sekolah/cikgu..walaupun sibuk cari rezeki ada masa nak datang ambik report card!

5. Parents biasa anak biasa- golongan ni memang susah nak maju sikit..pelajaran anak biasa je..kerja rumah tak dipantau..kalau suruh jawab sepuluh soalan kat rumah..esoknye check pun dok sepuluh soalan la tak berjawab..kalau bagitau parents..esok-esok pun takde perubahan..last-last cikgu cakap 'ikut suka awak la'..mostly parents biasa ni 100% harapkan cikgu

6. Parents tak educated anak lemah- parents dalam golongan ni ada dua..satu memang nak sangat bantu anak..satu lagi memang tak peduli hal anak..lantak ko la kalo ko tak tau mengeja pun anak!yang nak bantu siap tuisyenkan anak lagi kat rumah..belikan buku ajar mengeja..jumpa cikgu mintak cikgu bantu..'pukul la si A ni cikgu kalau dia malas'...yang masalahnya anak la pulak takde daya usaha..hmm

bukan nak mengata siapa-siapa..sekadar memperingatkan diri sendiri..kadang-kadang kita kerja bagai nak rak..tapi kita abaikan hal anak-anak..memang anak zaman sekarang lain dari anak zaman dulu..bukan semakin maju tapi semakin mundur..yang maju hanya teknologi..yang mana sesetengahnya memusnahkan perilaku anak zaman sekarang..

most of parents zaman sekarang anggap cikgu umpama pengasuh..sebabnya suami isteri pergi bekerja..anak-anak dari pagi sampai ke lewat petang kat sekolah..yang lebih teruk,anak yang sakit (demam/pening) pun di suruh ke sekolah dengan alasan kat rumah takde orang nak jaga!anak tertekan pelajaran terabai waktu mengajar cikgu pun terganggu dek menguruskan murid yang sakit.

tapi saya tabik spring toing toing kat parents yang pantau kerja anak..buku kemas..tulisan kemas..pakaian kemas..ada adab..tak suka cari pasal..rajin..homework tip top...

1 comments:

linda on September 19, 2011 at 12:55 AM said...

kite msuk golongan ke 4 hihihi

Post a Comment

 

..::Happily me::.. Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez